TOIMINTATERAPIA

TOIMINTATERAPIA

Toimintaterapia on terveydenhuollon ammattihenkilön toteuttamaa vaativaa lääkinnällistä kuntoutusta. Asiakkaana voi olla minkä tahansa ikäinen henkilö. Toimintaterapiasta vaikuttavaa tekee asiakkaan ja terapeutin välinen yhteistyösuhde, jossa yhdessä terapeutin tuella harjoitellaan erilaisia taitoja.

Toimintaterapiaan ohjaudutaan esimerkiksi silloin kun lapsen ikätasoinen suoriutuminen on hankaloitunut tai aikuisasiakkaalla on haasteita itsenäisessä toiminnassa omassa arjessaan. Toimintaterapia perustuu toiminnan tieteeseen ja toiminnan käyttämiseen kuntoutumisen välineenä. Aikainen puuttuminen lapsen haasteisiin kotona, päiväkodissa tai koulussa ilmenneisiin haasteisiin on tärkeää jotta voitaisiin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa tukea toiminnan taitojen  ja valmiuksien kehittymistä. Toimintaterapeutilla on ymmärrystä lapsen toimintakykyyn liittyvistä tekijöistä ja kiinnostus muodostaa kokonaiskuva lapsen yksilöllisestä toimintaympäristöstä ja siitä miten sitä voisi mukauttaa niin että lapsella olisi paremmat mahdollisuudet osallistua, kehittyä ja oppia toimintakyvyn rajoitteista huolimatta.

Aikuisasiakkaille toimintaterapeutti saattaa olla merkityksellinen tekijä esimerkiksi työkyvyn tukemisessa. Toimintaterapeutti voi olla mukana kartoittamassa työelämässä ilmenneitä kuormittavia tekijöitä jotka liittyvät: fyysiseen työympäristöön, sosiaalisiin suhteisiin ja vuorovaikutukseen työpaikalla, visuaalisiin ärsykkeiden määrään töissä ja kognitiivisen kuormituksen määrään jota työ vaatii. Kokonaisvaltaisen tilannekartoituksen jälkeen toimintaterapeutti voi yhdessä asiakkaan kanssa suunnitella ja arvioida miten työoloja voisi mukauttaa niin että asiakkaan kokonaiskuormitus työelämässä olisi kohtuullisempaa, niin että asiakkaan kaikki voimavarat eivät mene työelämästä selviytymiseen vaan  asiakkaalle jää voimavaroja tehdä itselleen merkityksellisiä asioita myös vapaa-ajalla.

Ikääntyneiden asiakkaiden kohdalla korostuu usein asiakkaan toive mahdollisimman itsenäisestä toiminnasta. Tapaturman, sairastumisen tai muun syyn vuoksi ikäihmisen toimintakyky saattaa äkillisesti muuttua. Silloin toimintaterapeutti on tärkeä tuki palauttamaan asiakkaan uskoa siihen että hän voi löytää tapoja toimia itsenäisesti mutta uudella tavalla. Toimintaterapeutilla on tietämystä pienapuvälineistä jotka auttavat päivittäisissä toiminnoissa kuten ruuanlaitossa tai peseytymisessä mutta myös isommista apuvälineistä kuten rollaattoreista tai erilaisista pyörätuoleista. Toimintaterapeutti voi auttaa ikääntynyttä myös miettimään sitä miten omassa asunnossa olisi turvallista toimia toimintakyvyn muuttumisen jälkeen.

Asiantuntija käytössäsi

045-1397434

Hämeenkatu 5 B, 3 krs

33100 Tampere

facebook